wtorek, 20 sierpnia 2013

Słodkie grzybki

W naszej kuchni wyrosły bardzo smaczne słodkie grzybki. Są troszeczkę pracochłonne, ale warte tej pracy bo dzieciaki wręcz za nimi przepadają, no i zawsze budzą zachwyt w śród znajomych :)



Ciasto:

60 dag mąki
30 dag margaryny
1 cukier waniliowy
6 żółtek
15 dag cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo;

1 białko
1 łyżka suchego maku

Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce. Następnie rozwałkować i wycinać krążki szklanką i foremką do babeczek. Krążkami powstałymi z wycinania szklanką oblepić posmarowaną tłuszczem wierzchnią stronę foremki do babeczek i upiec na złoty kolor. W krążkach wycinanych foremką wycinamy dziurki. Upiec. Z części ciasta zrobić rulon, pokroić na małe kawałki, przypominające nóżkę grzybka. Jeden koniec wałka moczyć w białku i obtaczać w maku. Upiec.

Masa:

1/2 l mleka
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
10 dag orzechów mielonych
4-5 łyżek cukru pudru
1,5 kostki masła

Wykonanie:

Z mleka, cukru i mąki ugotować budyń. Wystudzić, a następnie połączyć z utartym masłem i orzechami. Zaostrzyć spirytusem.
Kapelusze napełnić masą orzechową, przykryć krążkiem z dziurką do której włożyć białym końcem nóżkę grzybka.

Polewa:

1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru
1,5 łyżki kakao

Wykonanie:

Połączyć mieszając lekko zagotować.
Kapelusze grzybków ozdabiać polewą.


2 komentarze:

  1. wcale się nie dziwię, że zachwycają, tez je lubię, jadłam, ale nie robiłam... jeszcze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale super wyglądają! :) fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń