wtorek, 27 sierpnia 2013

Eskalopki z mozzarellą

Na wykwintną kolację z mężem postanowiłam wypróbować stary przepis na eskalopki z dodatkiem wina. Byłam pełna obaw, ale kolacja była bardzo pyszna a wieczór bardzo udany.




60 dag filetów z indyka
3 kulki mozzarelli
30 dag sera żółtego typu  mozzarella

sos:

1 kg pomidorów
30 dag pieczarek
1 cebula
1 papryka
2 ząbki czosnku
150 ml białego wina Celebro
pęczek bazylii
oliwa z oliwek
zioła prowansalskie
szczypta cukru
sól
pieprz

Wykonanie:

Filet indyka umyć i pokroić na grube kawałki. Oprószyć solą i pieprzem. Do miseczki wlać trochę oliwy z oliwek. Dodać wyciśnięty ząbek czosnku, kilka listków bazylii oraz łyżeczkę ziół prowansalskich. Włożyć kawałki mięsa. Wymieszać. Marynować w chłodnym miejscu przez kilka godzin.

Sos:

Pomidory sparzyć. Zdjąć skórkę i pokroić w grubą kostkę. W rondlu rozgrzać oliwę.  Zeszklić drobno posiekaną cebulę i ząbek czosnku. Następnie wrzucić pieczarki. Poddusić. Dodać pomidory, wino i bazylię. Gotować do puki sos nie zgęstnieje. Mięso wyjąć z marynaty lekko rozbić tłuczkiem i obsmażyć na patelni (lewa-prawa!). Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Zalać sosem pomidorowym. Wierzch posypać papryką pokrojoną w kostkę. Piec 15-20 minut w 180 st.C Na zapiekankę wyłożyć starty żółty ser i pokrojoną mozzarellę. Zapiec.


Smacznego!




Amore pomodori!Warzywa psiankowate 2013Zielnik Kuchenny 2013

3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie zapiekane mięsko, i dużo sera, pyycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Super taka kolacja, zwłaszcza sos musi być przepyszny.

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie zjadłabym indyka w takim anturażu ;) Dziękuję za dodanie do akcji psiankowatej :)

    OdpowiedzUsuń