środa, 14 sierpnia 2013

Ogórki w zalewie musztardowej

W zanadrzu mam jeszcze jeden przepis na ogórki, tym razem z zalewie musztardowej. Przepis ten swego czasu dostałam od siostry, a ponieważ posmakował moim domownikom, więc powtarzam go co roku.




1 litr wody
1 szklanka octu
1,5 szklanki cukru
6 płaskich łyżeczek soli
6 łyżeczek musztardy
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego

Wykonanie:

Z podanych składników sporządzić zalewę, przestudzić i zalać poukładane w słojach ogórki. Pasteryzujemy ok.10-15 minut.  Z podanej proporcji wchodzi 3-4 słoiki ogórków.

Smacznego!


Zapasy na zimę - I edycja 2013> Ogórki do słoików marsz

2 komentarze:

  1. Jakiej musztardy użyc??

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja użył am musztardy sarepskiej ,ale inna też może być :-)

    OdpowiedzUsuń