środa, 7 sierpnia 2013

Domowe korniszony

Dziś kolejny przepis z ogórkami w roli głównej. Okres ogórkowy w pełni więc warto na chomikować sobie w spiżarni własnoręcznie zrobionych przetworów. Zima zawsze jest długa i nic tak nie poprawia nastroju jak zamknięte w słoikach lato.





ogórki
koper
czosnek
liść laurowy
ziele angielskie
gorczyca
ewentualnie marchewka

Zalewa:

4 litry wody
4 łyżki soli
12 łyżek cukru
500-600 ml octu ( zależy jak kto woli, ja daję 500)


Zagotować wodę z cukrem i solą a następnie dodać ocet. Wystudzić. Ogórki umyć i poukładać ciasno w słojach, dodać przyprawy, chłodną zalewą zalać poukładane ogórki, zamknąć i pasteryzować na wolnym ogniu 15 minut od chwili zagotowania.

Smacznego!



Zielnik Kuchenny 2013Ogórki do słoików marsz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz