czwartek, 15 sierpnia 2013

Esmeralda

Witam Was serdecznie! Dzisiaj proponuję wam bardzo szybkie w wykonaniu ciasto Esmeralda. Przepis pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji. Wiadomo że te ciasta zawsze się udają a zwłaszcza tak proste jak to.




Upiec biszkopt z 4 jaj

Krem;

2,5 szklanki mleka
1,2 szklanki cukru
4 żółtka
3/4 szklanki mąki pszennej
1,2 kostki masła

Wykonanie:

Żółtka utrzeć z cukrem, mąkę rozpuścić w odrobinie mleka. Resztę mleka zagotować i wlać do utartych żółtek, zagęścić rozpuszczoną mąką, zgotować, wystudzić. Utrzeć z masłem.

Dodatkowo:

1 puszka masy krówkowej
3 paczki herbatników
1 paczka krakersów
1/2 litra śmietany 36%
cukier do smaku
śmietan-fix
płatki czekoladowe

Wykonanie;

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i zagęstnik

Składanie:

1 biszkopt
2 krem
3 herbatniki
4 ciepła masa krówkowa
5 krakersy
6 bita śmietana
7 płatki czekoladowe lub starta czekolada

Smacznego!







4 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie i z pewnością tak samo smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też takie robię, ale nazywa się całkiem inaczej. Tak czy siak, jest przepyszne!! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto prezentuje się wspaniale. Zastanawiają mnie tylko krakersy, ponieważ są słone - czy to jakoś wpływa na smak Esmeraldy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słone dodatki podkreślają smak ciasta :)

      Usuń