piątek, 23 sierpnia 2013

Ogórki po chińsku

Resztę zebranych na działce ogórków zrobiłam na pikantnie. Robi się je bardzo szybko i są gotowe do jedzenia po 24 godzinach.




2 kg gruntowych ogórków
4 łyżki soli
3 główki czosnku
3 łyżeczki chili
12 łyżek oleju
1,5 szklanki octu
2 szklanki cukru

Wykonanie;

Ogórki umyć i pokroić w grubsze plastry lub ćwiartki, zasolić i odstawić na 12 godzin. Po 12 godzinach odlać wodę, dodać czosnek, jeżeli jest duży to pokroić, dodać chili i wymieszać. Zagotować ocet z cukrem i olejem i gorącą zalewą zalać ogórki. pozostawić na kolejne 12 godzin. Ogórki są dobre gdy opadną na dno. Przełożyć do słoików i zamknąć. Jeżeli są przechowywane w chłodnym pomieszczeniu nie należy ich pasteryzować, ale ja dla pewności odlewam zalewę, doprowadzam do wrzenia i gorącą zalewam ogórki w słoikach, a następnie odwracam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia.

Smacznego!



Ogórki do słoików marsz
Zielnik Kuchenny 2013

7 komentarzy:

  1. Przepis ciekawy i możliwy do wykorzystania w Arabii Saudyjskiej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie zebrałam ogórki i zastanawiał sie co z nimi zrobić, takie trochę niekształtne są...idę kroić:)

    OdpowiedzUsuń
  3. przepis ciekawy i na pewno wart wypróbowania :)) czas zapisać i czekać, gdy znowu kilka ogórków na ogródku urośnie :))
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam te ogórki są po prostu genialne 😊

    OdpowiedzUsuń
  5. Polecam, są przepyszne ☺☺☺i nie pasteryzuje,rok nie wytrzymały, bo zjedzone

    OdpowiedzUsuń
  6. Robię drugi rok pod rząd są przepyszne. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  7. Są pyszne robiłam już kilka razy jak kto lubi na ostro polecam

    OdpowiedzUsuń