piątek, 23 sierpnia 2013

Ogórki po chińsku

Resztę zebranych na działce ogórków zrobiłam na pikantnie. Robi się je bardzo szybko i są gotowe do jedzenia po 24 godzinach.




2 kg gruntowych ogórków
4 łyżki soli
3 główki czosnku
3 łyżeczki chili
12 łyżek oleju
1,5 szklanki octu
2 szklanki cukru

Wykonanie;

Ogórki umyć i pokroić w grubsze plastry lub ćwiartki, zasolić i odstawić na 12 godzin. Po 12 godzinach odlać wodę, dodać czosnek, jeżeli jest duży to pokroić, dodać chili i wymieszać. Zagotować ocet z cukrem i olejem i gorącą zalewą zalać ogórki. pozostawić na kolejne 12 godzin. Ogórki są dobre gdy opadną na dno. Przełożyć do słoików i zamknąć. Jeżeli są przechowywane w chłodnym pomieszczeniu nie należy ich pasteryzować, ale ja dla pewności odlewam zalewę, doprowadzam do wrzenia i gorącą zalewam ogórki w słoikach, a następnie odwracam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia.

Smacznego!



Ogórki do słoików marsz
Zielnik Kuchenny 2013

3 komentarze:

  1. Przepis ciekawy i możliwy do wykorzystania w Arabii Saudyjskiej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie zebrałam ogórki i zastanawiał sie co z nimi zrobić, takie trochę niekształtne są...idę kroić:)

    OdpowiedzUsuń
  3. przepis ciekawy i na pewno wart wypróbowania :)) czas zapisać i czekać, gdy znowu kilka ogórków na ogródku urośnie :))
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń