czwartek, 8 lutego 2018

Chrust-faworki nr I

W przypływie inspiracji na tłusty czwartek moja propozycja to chrust-faworki. Po pierwsze robi się szybko i nie trzeba czekać aż wyrosną. Po drugie zawsze się udaje,a po trzecie z tej porcji wychodzi duży półmisek pysznych wypieków. Zapraszam do skorzystania z przepisu.






Składniki:

2 szklanki mąki
2 jajka
1 łyżka spirytusu
4 łyżki śmietany
szczypta soli
1 łyżka tłuszczu
cukier puder do posypania po usmażeniu
olej do smażenia

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto, dobrze wyrobić, zostawić na 30 minut. Po tym czasie cienko rozwałkować, kroić radełkiem paski (10x2 cm), naciąć je w środku, przewinąć i smażyć w płaskim naczyniu na jasny kolor. Wykładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Obficie posypać cukrem pudrem.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz