poniedziałek, 18 listopada 2013

Domowy chleb według przepisu mojej mamy

Przepis na taki pyszny chlebek jest od mojej mamy. Kiedy wraz z moimi synami odwiedzaliśmy mamę zawsze czekał świeży, pachnący chleb. Dziś ja piekę, nieco inny, wzbogacony ziarnami słonecznika i otrębami. Ale jest równie smaczny i zawsze pierwszy bochenek znika błyskawicznie.





Składniki:

30 dag mąki żytniej razowej
4 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
1 litr maślanki

Wykonanie:

Z podanych składników zrobić rozczyn, przykryć przykrywką, obłożyć kocem i odstawić w ciepłe miejsce na 10-12 godzin.

Dodatkowo:

80 dag mąki pszennej
1 płaska łyżka soli
2 dag drożdży
5 dag ziaren słonecznika
3 dag otrąb 4 zbóż

Wykonanie:

Do rozczynu dodać  pokruszone drożdże, sól otręby oraz partiami mąkę. Zagnieść miękkie ciasto i odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć do wysmarowanych tłuszczem keksówek 11 na 30 i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piec ok  1-1,5 godziny w 180 st. C.

Smacznego!



5 komentarzy:

  1. Anetko, fajny przepis. Chlebek wygląda pysznie i do tego te bogactwo wszystkich ziaren. Coś w sam raz dla mnie. Uwielbiam takie wypieki :)
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacja! Właśni mi spleśniał zakwas (chlip chlip), więc dopóki nowy nie nabierze mocy na pewno się skusze na Twój przepis :) Chleb wygląda rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam kiedyś podobny chleb na maślance i rzeczywiście pamiętam, że wychodził bardzo smaczny :) A ostatnio jakoś zaniechałam tego i piekę tylko na wodzie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chlebek jest pyszny dzisiaj go upiekłam.Bedzie często gościł na naszym stole.Polecam.

    OdpowiedzUsuń