wtorek, 12 listopada 2013

Szarlotka z kisielem

To ciasto należy do naszych ulubionych, smakuje każdemu z domowników. A wszystko za sprawą dodatku jakim są jabłka. Szybkie wykonaniu, a przede wszystkim bardzo smaczne. Polecam.



Składniki:

3 szklanki mąki
4 żółtka
1 margaryna
5 dag cukru pudru
1 mały proszek do pieczenia
1-2 łyżki śmietany

Wykonanie:

Z podanych składników zarobić ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część zamrozić, a drugą rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę. Na ciasto wyłożyć 10 średnich jabłek startych na tarce o dużych oczkach. Białka ubić na sztywną pianę utrwalić szklanką cukru kryształu, oraz dodać kisiel w proszku. Tak przygotowaną pianę wyłożyć na jabłka, a następnie zetrzeć drugą połowę ciasta. Upiec. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. jedyna jaką można było we mnie wcisnąć w dzieciństwie. dziś wspominam ją z sentymentem i z chęcią zjem w całości ;)

    OdpowiedzUsuń