wtorek, 19 listopada 2013

Tort z syrenką

Na czwarte urodziny mojej siostrzenicy postanowiliśmy zrobić niespodziankę i upiec wyjątkowy tort. Koncepcje były różne ale jedna szczególnie nam się spodobała. Była to imitacja morza podczas zachodu słońca z syrenką na kokosowej wyspie, w towarzystwie delfinka. Solenizantka była zachwycona, goście również.






Biszkopt:

6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 kisiel wiśniowy lub truskawkowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Białka ubić utrwalić cukrem, następnie nie przerywając ubijania dodać żółtka. Następnie delikatnie wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kisielem. Upiec. Po wystygnięciu przekroić na dwa blaty.

Wkładka orzechowa:

4 białka
2 żółtka
10 dag cukru
10 dag orzechów mielonych
5 dag kokosu
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku dopieczenia

Wykonanie:

Białka ubić, utrwalić  cukrem, następnie dodać żółtka i wszystkie pozostałe składniki. Upiec.


Masa śmietanowa:

330 ml. śmietany kremówki
2 galaretki brzoskwiniowe
1 puszka brzoskwiń

Wykonanie:

Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzącej wody. Brzoskwinie pokroić w kostkę. Śmietanę ubić, połączyć z chłodną galaretką oraz brzoskwiniami.

Masa budyniowa:

1/2 litra mleka
1 budyń śmietankowy
3/4 szklanki cukru
2 żółtka
1 masło

Wykonanie:

Z mleka, cukru, żółtek oraz proszku budyniowego ugotować budyń. Wystudzić. Masło spienić i połączyć z wystudzonym budyniem. Część masy odłożyć do posmarowania boków i części góry

Przełożenie i dekoracje tortu:

Biszkopt, masa śmietankowa, wkładka orzechowa, biszkopt. Boki i część górnej powierzchni tortu posmarowałam cienko masą budyniową. Boki obsypałam pokruszonymi opłatkami. Fale morskie zrobiłam z różowego lukru.( W miejscu gdzie polałam lukier nie smarowałam masy.) Pozostałą część tortu posypałam kolorowym kokosem Wstawiłam własnoręcznie zrobioną palmę, na kokosowej wyspie ułożyłam laleczkę syrenkę oraz delfinka.

Smacznego!


4 komentarze: