piątek, 1 listopada 2013

Cynamonowiec z jabłkami

Bardzo lubię piec tak zwane szybkie ciasta. Chociaż takie bardziej złożone też lubię piec, a jeszcze bardziej zjadać. Dziś polecam pyszne aromatyczne ciasto z dodatkiem jabłek. Robi się je naprawdę szybko, a po upieczeniu posypuje tylko cukrem, i zajada z kubkiem gorącej herbatki.




Składniki:

5 jajek
25 dag cukru
30 dag mąki
220 ml. oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka cynamonu
5 dag rodzynek
5 dag orzechów
3- 4 kwaśne jabłka

Wykonanie:

Jaja ubić z cukrem na puszystą białą masę, wymieszać z olejem i powoli połączyć z mąką, proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Dodać pokrojone orzechy, rodzynki i jabłka pokrojone w nieduże kawałki. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do dwóch niewielkich keksówek, wyłożonych papierem do pieczenia. Piec 45 minut w 180 st. C. Uważając aby się nie przesuszyło. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.

Smacznego!



5 komentarzy:

  1. Pyszny! Kocham cynamon ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Z jabłkiem przepyszne :). Muszę sama coś zrobić w najbliższym czasie z jego dodatkiem. Narobiłaś mi Anetko smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a myślałam, że to ciasto w kształcie motyla ;) wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. O mniam, musiało smakować wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń