piątek, 22 listopada 2013

Ciasto cuszima

Wiem, wiem znowu ciasto, ale troszkę się tego nazbierało i teraz kiedy mam troszeczkę więcej czasu nadrabiam zaległości. To pyszne truskawkowe ciasto przypomina mi lato ( szkoda że zostało tylko zdjęcie i przepis). Polecam warto wypróbować.





Upiec 2 biszkopty jasny i ciemny

Masa budyniowa:

1/2 litra mleka
2 budynie waniliowe
25 dag masła
1 cukier waniliowy
4 łyżki cukru

Wykonanie:

Z mleka, cukru,cukru waniliowego i proszku budyniowego ugotować budyń. Wystudzić, a następnie połączyć z roztartym masłem.

Masa truskawkowa:

1/2 kg truskawek (mogą być mrożone)
3 galaretki truskawkowe

Wykonanie:

Truskawki zmiksować i podgrzać, dodać suche galaretki, dobrze wymieszać a następnie lekko zagotować.

Masa śmietankowa:

1/2 litra śmietany kremówki
1 galaretka czerwona
2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Śmietanę ubić dodać cukier i tężejącą galaretkę.

Dodatkowo:

1 paczka okrągłych biszkoptów

Przełożenie ciasta:

Biszkopt ciemny, masa budyniowa, 1/2 masy truskawkowej, biszkopty, 1/2 masy truskawkowej, masa śmietankowa, biszkopt jasny, polewa.

6 komentarzy:

  1. Jestem w stanie napisać tylko.. Łał... Takie jest cudowne ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciast nigdy za wiele ! Pysznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, ciacho olbrzym ;) Ładnie się prezentuje :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda niesamowicie :)
    Zapraszam serdecznie do polubienia mojego facebooka https://www.facebook.com/pysznosci.kociolek

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ wysokie! Wygląda imponująco :)

    OdpowiedzUsuń