niedziela, 3 listopada 2013

Surówka z czerwonej kapusty

Dziś tylko surówka. Ale jakże smakowita i zdrowa. Szczególnie w porze jesienno-zimowej dbam o to, aby do obiadu był dodatek świeżych warzyw. Dziś surówka z czerwonej kapusty. Jest smaczna, zdrowa i szybka w przygotowaniu.


Składniki:

1/2 główki czerwonej kapusty
1 mała czerwona cebula
1 kwaśne jabłko
1-2 łyżki octu
sól
pieprz
3-4 jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu

Wykonanie:

Kapustę czyścimy z wierzchnich liści, a następnie szatkujemy. Oczyszczoną cebulę kroimy w drobne piórka. Jabłko obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kapustę posypujemy solą i dłonią ugniatamy aż puści sok i zmięknie, dodajemy pokrojoną cebulę oraz starte jabłko.Dodajemy jogurt i majonez. Mieszamy i doprawiamy do smaku octem, solą i pieprzem.

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Muszę wypróbować, bo dotychczas po Wielkopolsku czerwoną kapustę robiłam tylko na ciepło. Sądząc po składzie będzie to jedna z moich ulubionych surówek.

    OdpowiedzUsuń
  2. czym domyć dłonie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej kwaskiem cytrynowym lub octem,

      Usuń
  3. Jak dla mnie bardzo dobra, tylko osobiście zamieniłem ocet na sok z lemonki...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja akurat wtedy nie miałam soku z cytryny, ale też robię z sokiem :)

      Usuń