poniedziałek, 2 maja 2016

Ciasto Benuś

Dziś ciasto podobne do Oczy Carycy lecz z dodatkiem śmietany i tym że sposobem o zmienionej nazwie. piękne kolorowe, naprawdę bardzo smaczne i szybkie w wykonaniu. A przepis zaczerpnięty ze strony Apetyt i Smak





Składniki na blachę 25 cm x 35 cm:

Ciemne ciasto:

6 żółtek + 2 całe jajka
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 czubata łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Wykonanie:

Żółtka i 2 całe jajka utrzeć z cukrem do białości. Do masy przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko dokładnie wymieszać.

Ciasto białe:

6 białek
1 i 1/3 szklanki cukru
1 szklanka* mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1 szczypta soli


Wykonanie:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając. Nie przerywając miksowania dodać ostrożnie mąkę ziemniaczaną i na końcu ocet.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać na przemian po łyżce ciemnego i białego ciasta. Na końcu ciasto delikatnie przemieszać widelcem.Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 35 minut w 170 stopniach.
Wystudzone ciasto ostrożnie przekroić na dwa blaty.

Dodatkowo:


1 opakowanie kremu karpatka + mleko potrzebne do jego przygotowania
200 g okrągłych biszkoptów
400 ml mocnej kawy
2 galaretki malinowe
300 ml śmietany kremówki
1 cukier waniliowy
1 śmietan-fix


Wykonanie:

Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody, odstawić do wystygnięcia.
Krem karpatka przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, rozsmarować na spodnim blacie ciasta. Na kremie ułożyć obok siebie biszkopty namoczone w mocnej kawie z mlekiem.
Na biszkopty wylać tężejącą galaretkę malinową. Ciasto wstawić do lodówki, by galaretka zastygła.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym i śmietan-fixem. Rozsmarować na zastygłej galaretce. Przykryć drugim blatem ciasta, delikatnie docisnąć i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.


Smacznego!

9 komentarzy:

  1. To ciasto wygląda naprawdę apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. witam bardzo smacznie wygląda przy okazji zapraszam na nowy blog

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawe ciasteczko, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. witam tego ciasta jeszcze nie jadłam wiec napewno go zrobie / zapraszam na nowegobloga pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniale się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Great article. I read this article properly. This is one of the best posts. Thanks sharing this article
    Redbubble,Spreadshirt uk,teefury coupon,t shirt hell,threadless us
    Teespring coupon,Teepublic coupon,80stees coupon codes

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie to wygląda :-)Pozdrawawiam i zapraszam do mnie
    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń
  8. zawsze mnie rozczulają te śmieszne nazwy ciast :D

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda świetnie, moze w weekend spróbuję zrobić :)

    OdpowiedzUsuń