czwartek, 21 listopada 2013

Ciasto orzechowe z brzoskwiniami

Dziś na blogu zwykłe ciasto, ale smak niezwykły. Ciasto przygotowałam z tego co miałam pod ręką, czyli brzoskwinie, orzechy ( bardzo zdrowe ), galaretki i śmietana kremówka. Śmietanę można zastąpić śnieżką wtedy będzie mniej kaloryczne.





Biszkopt:

5 jaj
3/4 niepełna szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Białka ubić utrwalić cukrem, następnie nie przerywając ubijania dodać żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać w u:bite jajka. Przełożyć na blaszkę i upiec.

Ciasto orzechowe:

4 białka
2 żółtka
10 dag cukru
10 dag orzechów mielonych
5 dag kokosu
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku dopieczenia

Wykonanie:

Białka ubić, utrwalić  cukrem, następnie dodać żółtka i wszystkie pozostałe składniki. Upiec.

Masa brzoskwiniowa:

1 puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe

Wykonanie:

Sok z brzoskwiń podgrzać i rozpuścić w nim galaretki. Brzoskwinie zmiksować i połączyć z rozpuszczonymi galaretkami.

Masa śmietanowa:

Pojemnik śmietany kremówki 330 ml.( może być więcej )
1 galaretka

Wykonanie:

Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Śmietanę ubić a następnie połączyć z ubitą śmietaną.

Przełożenie ciasta:

Na biszkopt wyłożyć tężejącą masę brzoskwiniową, przykryć ciastem orzechowym a następnie wyłożyć masę śmietanową.

Smacznego!


3 komentarze:

  1. Chętnie bym się poczęstowała kawałeczkiem, wygląda świetnie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń