sobota, 20 kwietnia 2013

Ciasto o smaku miętowym

Przed nami okres komunii i z pewnością każda mama pragnie zaprezentować się jak najlepiej. Dziś publikuję wspaniałe ciasto o smaku miętowym. Orzeźwiający smak mięty delikatnie łagodzi słodycz ciasta nadając oryginalny smak.




Ciasto:



1 kostka margaryny
1,5 szklanki cukru
3 łyżki kakao
1 cukier waniliowy
4 jaja
1,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Margarynę roztopić i do ciepłej dodać cukier i kakao, następnie dodajemy 5 łyżek wody i studzimy. Do wystudzonego płynu dodajemy 4 żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy.
Z białek ubijamy pianę i lekko mieszamy z ciastem, a następnie przekładamy do natłuszczonej formy i pieczemy ok. 25 minut w 160 st.C. Po upieczeniu i wystudzeniu przecinamy na 2 blaty.


Masa:



1/2 litra śmietany kremówki
4 łyżeczki żelatyny
1 opakowanie landrynek miętowych
1 podwójne opakowanie pomarańczowych delicji


Landrynki rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody ciągle mieszając, a gdy się rozpuszczą odstawiamy do wystygnięcia. Zelatynę również rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i również studzimy.
Śmietanę ubijamy, dodajemy syrop z landrynek i żelatynę.

Składamy:

Ciasto ciemne-1/2 masy miętowej-delicje jedna obok drugiej czekoladą do dołu-druga część masy- ciasto ciemne wierzch polać polewą.

4 komentarze: