wtorek, 16 kwietnia 2013

DUŻY 3 BIT

W moich zbiorach znajduje się wiele przepisów na pyszne ciasta. Dziś bardziej wystawna wersja szybkiego ciasta 3 BIT, które znajduje się już na moim  blogu. Ta wersja jest bardziej pracochłonna ale zachęcam do pieczenia własnych ciast, bo są naprawdę smaczne.



Biszkopt:

8 jaj
35 dag cukru
20 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek zimnej wody
2 łyżki kakao
cukier waniliowy

Żółtka utrzeć z cukrem do białości i dodawać po łyżce wody. Mąkę proszek i kakao wymieszać razem i dodawać do żółtek a następnie delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek. Wyłożyć na blaszkę i upiec. Po upieczeniu przekroić na 2 blaty.

Krem toffi:

1 puszka mleka skondensowanego (ugotować dzień wcześniej, gotować przez 2,5 godz.)
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki
1/2 litra mleka
2 kostki masła

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąki i zalać wrzącym mlekiem. Zagotować mleko i wlać utarte żółtka. Ugotować budyń i wystudzić.
Masło utrzeć, dodając wystudzony budyń a na końcu ugotowane mleko.

Bita śmietana:

1/2 litra śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
3 płaskie łyżeczki żelatyny lub galaretka

Śmietanę ubić z cukrem a następnie dodać rozpuszczoną w 1/4 szklanki wrzącej wody. Przestudzoną dodać do śmietany i lekko ubić.

Dodatkowo 6-7 paczek herbatników szkolnych

Przełożenie ciasta:

ciasto ciemne-połowa kremu toffi-warstwa herbatników-bita śmietana-warstwa herbatników-krem toffi-ciasto ciemne
Wierzch wykończyć polewą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz