czwartek, 18 kwietnia 2013

Cytrynowe ciasteczka owsiane

Oto najzwyklejsze ciasteczka owsiane Ciasteczka, są bardzo smaczne i zdrowe ponieważ zawierają błonnik tak bardzo potrzebny w układzie trawiennym. Ciasteczka można również wzbogacić dodając pokrojone suszone owoce.




25 dag margaryny
2 jajka
7 dag płatków owsianych (najlepiej błyskawicznych)
20 dag mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
18 dag cukru
cukier waniliowy
skórka z 1 cytryny
sól

Z podanych składników zagnieć ciasto. Następnie przenieś ciasto na arkusz folii aluminiowej i uformuj wałek o średnicy 5 cm.
Włóż ciasto do zamrażarki najlepiej na godzinę. Wyjmij i pokrój ostrym nożem na plastry o grubości ok. 5 mm. Blachę wyłóż papierem i do pieczenia i ułóż na niej ciasteczka, pamiętając o zachowaniu odległości.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 10-12 minut lub do zarumienienia brzegów.
Po upieczeniu poczekaj kilka minut, ponieważ ciasteczka będą miękkie. Następnie przełóż na metalową kratkę i wystudź.

Cytrynowe wypieki

2 komentarze:

  1. Smakowały wszystkim i zniknęły w brzuszkach błyskawicznie...

    OdpowiedzUsuń