niedziela, 21 kwietnia 2013

Bananowy piernik

 Wielokrotnie jadłam pierniki ale zazwyczaj były one suche i zapychające. Bananowy piernik, chociaż nie wiem czy to ciasto można tak nazwać. Smakiem przypomina raczej murzynka, ale niech będzie piernik. Brązowy kolor nadała mu kawa, a banany smak i wilgotność. Rewelacyjny z poobiednią filiżanką kawy.



Ciasto:


3 duże dojrzałe banany
1,5 szklanki cukru
1/2 szklanki miodu
3 jajka
1,5 szklanki mąki
1/3 szklanki kaszy manny
1 łyżka kawy rozpuszczanej
1/3 szklanki oleju
1 łyżeczka sody
2 dag masła
2 łyżki bułki tartej do formy
wiórki kokosowe 
1 tabliczka czekolady
1 łyżka mleka

wykonanie
Banany obrać i razem z cukrem, miodem i jajkami zmiksować na gładką masę. Następnie wsypać kawę, mąkę przesianą z sodą oraz kaszę manną i nadal ucierać aby składniki dobrze się połączyły. Na koniec wlać olej i wszystko dokładnie wymieszać.Blaszkę wysmarować masłem, wysypać bułką tartą i napełnić ciastem. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi. piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st.Upieczone ciasto polać czekoladą rozpuszczoną z łyżką mleka.
SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. ;-) Kiedyś nie wierzyłam że można jeść piernika z marchewką więc już nic mnie nie zaskoczy ;-) Na pewno wypróbuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam bo naprawdę jest pyszny :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń