wtorek, 25 lutego 2014

Ciasto z bananami

Bardzo lubię przekładańce, a zwłaszcza gdy w skład wchodzą owoce. Nie zależnie jakie by one nie były, nadają pysznego smaku każdej masie.








Składniki:

Upiec biszkopt na 4 jajach

Masa budyniowa:

1/2 l. mleka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 żółtka
1/2 szklanki cukru pudru
kostka masła
3 banany

Wykonanie:

Z mleka, żółtek, mąki pszennej i ziemniaczanej ugotować budyń. Do prawie zimnego dodać cukier i masło i tak długo miksować aż powstanie puszysta masa. Na końcu dodać pokrojone w kostkę banany i wymieszać.

masa śmietankowa:

2 śmietany 30 % po 330 ml
1 galaretka cytrynowa
1/2 szklanka cukru pudru

Wykonanie:

Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzącej wody. Śmietanę ubić z cukrem, dodać zimną galaretkę.

dodatkowo:

2 opakowania krakersów po 200 gram
masa krówkowa

Przełożenie ciasta:

Biszkopt - masa budyniowa - krakersy - masa krówkowa - krakersy - śmietana - starta czekolada



Ciasta przekładańce

1 komentarz: