sobota, 1 marca 2014

Sezam siostry Anastazji

Bardzo lubię zaglądać do książek siostry Anastazji i przygotowywać ciasta i potrawy według jej przepisów. Dziś ciasto z dodatkiem sezamu. 










Ciasto kruche I:

3 szklanki mąki
1 kostka margaryny
1 łyżka smalcu
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
6 żółtek
1/4 szklanki cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki kwaśnej śmietany

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, podzielić  na dwie części, rozwałkować i wyłożyć na dwie blaszki do pieczenia.

Sezam:

15 dag ziaren sezamu
2 łyżki płynnego miodu
10 dag margaryny
1/4 szklanki cukru pudru

Wykonanie:

Wszystkie składniki zagotować, wystudzić i wyłożyć na wierzch jednego placka, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180;C na 20-25 minut. Upiec.

Kokos:

6 białek
1/2 szklanki cukru kryształu
10 dag wiórek kokosowych
1 mały słoik powideł śliwkowych

Wykonanie:

Białka ubić utrwalić cukrem, dodać wiórki i delikatnie wymieszać. Drugie ciasto surowe najpierw posmarować powidłami i na wierzch wyłożyć ubite białka z kokosem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C na 20-25 minut. Upiec.

Ciasto kruche II :


20 dag mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
5 dag margaryny
2 łyżki płynnego miodu
1 łyżeczka sody
1-2 łyżki kwaśnej śmietany

Wykonanie:

Z podanych składników zarobić kruche ciasto i wyłożyć na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.

Orzechy:

20 dag posiekanych orzechów włoskich
10 dag margaryny
1/2 szklanki cukru
3 łyżki miodu

Wykonanie:

Wszystkie podgrzać ciągle mieszając. Wyłożyć na ciasto miodowe i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C na 20-25 minut. Upiec.

Masa:

3/4 litra mleka
1/2 szklanki cukru
1 1/2 kostki masła
3 budynie kokosowe
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
10 dag wiórek kokosowych

Wykonanie:
Z mąki, budyniu, mleka i cukru ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć dodając po łyżce zimny budyń i wiórki kokosowe. 

Przełożenie ciasta:

1 ciasto z orzechami
2 połowa masy
3 ciasto z sezamem
4 druga połowa masy
5 ciasto z kokosem
6 polewa

Smacznego!



Ciasta przekładańce

3 komentarze:

  1. wygląda bardzo smacznie, wykorzystam przepis:d

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie przekładańce! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Też upiekłam to ciasto. Wyszło bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń