wtorek, 4 marca 2014

Karnawałowe róże

Dziś już ostatnia propozycja karnawałowa w tym roku. Od jutra będziemy pościć, więc postaram się dodawać inne propozycje kulinarne. A i coś na święta się znajdzie.









Składniki:

30 dag maki
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki miękkiego masła
6 żółtek
1-2 łyżki spirytusu
białko


Wykonanie:

Mąkę przesiej do miski, dodaj żółtka. Dołóż cukier, miękkie masło, śmietanę i spirytus. Ugnieć wszystko razem widelcem, a następnie zagnieć elastyczne ciasto. Przełóż na blat i 10 minut obijaj wałkiem. Ciasto rozwałkuj dosyć cienko i wykrój po 10 krążków średnicy 9,8 i 7 cm. Każdy krążek natnij i posmaruj i posmaruj środek białkiem. Zlep po 3 krążki różnej średnicy środek dociśnij mocno palcem. Smaż na głębokim łuszczu na złoty kolor. Następnie wyjmij na papierowy ręcznik. Przestudź. W środek każdej róży włóż łyżeczkę konfitury i wisienkę. Podawaj oprószone cukrem pudrem.


Smacznego!


Karnawałowe smażenie

1 komentarz: