piątek, 21 marca 2014

Sernik z suszonymi śliwkami

Ten sernik zaczerpnięty z książki siostry Anastazji bardzo nam posmakował. I nawet tym, którzy nie przepadają za rodzynkami, zjedli go ze smakiem.






Ciasto:

10 dag margaryny
10 dag cukru pudru
15 dag mąki pszennej
6 żółtek
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Margarynę utrzeć z cukrem dodając po jednym żółtku, a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Masa serowa:

1,5 kg sera białego zmielonego
10 jaj
35-40 dag cukru kryształu
2 budynie śmietankowe
30 dag margaryny
20-25 dag suszonych śliwek

Wykonanie:

Margarynę utrzeć z cukrem dodając po jednym żółtku, następnie ser wymieszany z budyniem. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do sera, dodając pokrojone w ćwiartki śliwki suszone.
Ciasto wyłożyć do formy, na ciasto wylać masę serową. Piec 1 godz. w temperaturze 180 st. C. Pod koniec pieczenia na wierzch ciasta rozprowadzić pianę i ponownie zapiec w piekarniku.

Piana:

6 białek
1 szklanka cukru pudru

Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę stopniowo dodają cukier.

Smacznego!




Serniki dla Miksera - edycja 1.14



2 komentarze:

  1. Ciekawy przepis,wypróbuję go na święta,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń