poniedziałek, 17 marca 2014

Sernik z mascarpone i ptasim mleczkiem

Przepis na ten pyszny sernik znalazłam w gazetce Ciasta na stół, który przysłała pani Izabella Prajzler, zmodyfikowałam go według własnego upodobania i wyszedł jeszcze pyszniejszy niż w oryginale.









Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
15 dag margaryny
2 żółtka
3 łyżek kwaśnej śmietany
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego

Wykonanie:

Z podanych składników zagniatamy ciasto i na godzinę wstawiamy je do lodówki. Następnie rozkładamy ciasto na dużej blasze.

Masa serowa:

60 dag zmielonego sera
50 dag serka mascarpone
4 jajka
2 białka
3/4 kostki margaryny
2 budynie waniliowe
szklanka cukru
kieliszek likieru jajecznego

Wykonanie:

 Margarynę ucieramy z cukrem na puch. Następnie ciągle ubijając, dodajemy po jednym żółtku i łyżce sera. Dodajemy budynie w proszku serek mascarpone oraz likier. Na koniec ubijamy białka i delikatnie łączymy z masą. Tak przygotowaną masę serową wylewamy na ciasto. Pieczemy ok. 60 minut, w temperaturze 180 stopni. Upieczony sernik dobrze studzimy, nie wyjmując go z blachy.

Ptasie mleczko:

szklanka mleka
szklanka cukru
4 łyżeczki żelatyny
4 jajka
kostka margaryny
opakowanie cukru waniliowego
1 łyżka kakao
tabliczka czekolady

Wykonanie:

Żelatynę namaczamy w zimnym mleku, a gdy napęcznieje wsypujemy cukier i podgrzewamy, aż się rozpuści (nie gotujemy). Odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie margarynę ucieramy na puch. Następnie, ciągle ucierając, dodajemy po jednym żółtku oraz kakao, wlewamy wystudzone mleko i mieszamy. Na koniec dodajemy pianę ubitą z białek i delikatnie mieszamy. Tak przygotowane ptasie mleczko wylewamy na dobrze wystudzone ciasto, posypujemy startą czekoladą i na minimum 2 godzinki wstawiamy do lodówki.


Smacznego!

Serniki dla Miksera - edycja 1.14

8 komentarzy:

  1. Fajny serniczek, podwójnie czekoladowy :) coś w sam raz dla mnie :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernik jest przepyszny,rozpływający się w ustach,tylko spód najpierw powinno się podpiec bo jest surowy po wyjeciu z lodówki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście że można podpiec, mój piekarnik mocniej grzeje spód, więc nie mam takiej potrzeby.

      Usuń
  3. Sernik jest pyszny ale spód to moim zdanim trzeba podpiec bo po wyłożeniu do formy bezpośrednio po wyjęciu z lodówki ciasto spodnie jest surowe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej można najpierw podpiec, wówczas nie będzie obawy że ciasto jest nie dopieczone.

      Usuń