niedziela, 17 listopada 2013

Ciasto Jakuba

Przeglądając różne blogi kulinarne natknęłam się na ciekawe moim zdaniem ciasto. Postanowiłam je wypróbować, choć z opisu nie wyglądało na łatwe. Jednak wbrew moim obawom wyszło super. Przepis znalazłam tutaj.




Ciasto kruche:

3 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
6 żółtek
1 szklanka śmietany 18 %
25 dag masła lub margaryny
1/2 szklanki cukru pudru

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść gładkie, jednolite ciasto, można dosypać nieco mąki, tak, by nie kleiło się do rąk. Podzielić na 6 równych części, Schłodzić około 1 godziny.

Różowa pianka:

6 białek
6 łyżek cukru
3 opakowania kisielu wiśniowego
pojemniczek borówek ( w oryginale wiśnie z kompotu )

Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę, utrwalić cukrem, na koniec wsypać kisiele, połączyć.
Pierwszą część ciasta rozwałkować cieniutko i umieścić w blaszce ( 20x30 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia, na cieście rozłożyć 1/3 piany, posypać 1/3 borówek. Rozwałkować kolejny kawałek ciasta i przykryć nim placek z kisielem. Piec w 180 st. C na lekko złoty kolor około 15 minut.
Czynność powtórzyć jeszcze dwukrotnie, tak by otrzymać 3 oddzielne placki.

Masę budyniowa:

2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
4 łyżki cukru
3 szklanki mleka
3/4 kostki masła lub margaryny

Wykonanie:

Budynie oraz cukier rozmieszać w 3/4 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować, na gotujące wlać budyń, mieszając pogotować do zgęstnienia, wystudzić.
Masło utrzeć na puszysto, dalej ucierając dodawać po łyżce wystudzony budyń.
Masą przełożyć placki. Schłodzić.

Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Wygląda na bardzo pracochłonne , ale jak się prezentuje ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Delikatne i kremowe, pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie. Pierwszy raz spotykam się z tym ciastem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ślicznie Ci wyszło, piękne warstewki, mnie bardzo smakowało i faktycznie nie jest trudne tylko trochę pracochłonne, cieszę się, ze Tobie również przypadło do gustu, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto wygląda obłędnie choc pracochłonne to pewnie pyszne.
    Zapraszam serdecznie do polubienia mojego facebooka https://www.facebook.com/pysznosci.kociolek i na mojego bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda imponująco, niezwykle efektownie :) Podziwiam :)

    OdpowiedzUsuń