poniedziałek, 8 lipca 2013

Konfitury z melonem

Sezon truskawkowy już dobiega końca, ale mi udało się jeszcze zrobić konfitury z melonem i truskawkami. Mojej córeczce bardzo posmakowały i w przyszłym sezonie z pewnością zrobię ich znacznie więcej. Ja dla podkreślenia smaku dodałam sok z jednej cytryny, a lubiących mniej słodkie przetwory można zmniejszyć ilość cukru.




Składniki:

75 dag truskawek
25 dag melona
żelfix 2:1
75 dag cukru
sok z 1 cytryny

Wykonanie:

Truskawki umyć, oczyścić z szypułek. Melon obrać ze skóry, miąższ pokroić w kostkę. Owoce zasypać żelfiksem, wymieszać i zagotować.
Ciągle mieszając, stopniowo dodawać cukier. Gotować razem jeszcze 3 minuty.
Konfitury zestawić z ognia i dalej mieszać, aż do zaniku piany. Gorące przełożyć do słoików i zamknąć. Słoiki odstawić do góry dnem, aż wystygną.

Smacznego!


Owoce z sadu i dzialki

1 komentarz: