wtorek, 9 lipca 2013

Kompot truskawkowo-agrestowy

W tym roku postanowiłam odgrzebać stary przepis i zrobić kompot agrestowy z przecierem truskawkowym. Jest to dosyć stary przepis a kompot wychodzi rewelacyjny. Większość z nas zachłysnęła się różnego rodzaju słodkimi napojami, które wcale nie są zdrowe ani dla dorosłych a tym bardziej dla dzieci.




Składniki:

2 kg niedojrzałego agrestu
1 kg truskawek
40 dag cukru

Wykonanie:

Obranym z szypułek agrestem napełnić słoiki do 2/3 wysokości.
Ugotować syrop z cukru i 1 litra wody. Truskawki umyć, odszypułkować i zmiksować. Wlać przecier truskawkowy do gorącego syropu. Gorącym słodkim przecierem zalać agrest. Kompot powinien wypełniać słoiki do wysokości 2 cm poniżej krawędzi. Zamknąć. Pasteryzować w temp. 85 stopni przez 25 minut. Po wyjęciu odwrócić słoiki do góry dnem, wystudzić.

Smacznego!





Owoce z sadu i dzialki

1 komentarz: