środa, 10 lipca 2013
Dżem z czereśniami i wiśniówką
Jeszcze jeden przepis z udziałem truskawek. Jest to fajne połączenie czereśni i truskawek a koloru i wyrafinowanego smaku dodaje nam wiśniówka.
Składniki:
50 dag truskawek
50 dag czereśni
cukier żelujący 2:1
4 łyżki wiśniówki
Wykonanie:
Owoce umyć. Truskawki odszypułkować, czereśnie przekroić na połówki i wyjąć pestki. Owoce włożyć do garnka, zasypać cukrem żelującym i wymieszać. Od razu zagotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gotować 3 minuty, zestawić. Wlać wiśniówkę i mieszać do zaniku piany. Wkładać do wyparzonych słoików, mocno zakręcać i odwracać do góry dnem. Pozostawić do góry dnem.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz