piątek, 31 maja 2013

Wesoły słonecznik

Dziś proponuję kolejne pyszne ciasto, które nie jest bardzo słodkie pomimo zawartości masy krówkowej. Przepis zaczerpnięty z książki siostry Anastazji. Bardzo często lubię piec ciasta według jej przepisów, ponieważ prawie zawsze się udają i budzą zachwyt w śród gości. Zamiast gotować mleko 3 godziny ,użyłam gotowej masy krówkowej. 





Upiec 2 cienkie biszkopty lub 1 grubszy i przekroić na 2 blaty

Masa:

40 dag słonecznika łuskanego
4 łyżki mleka
1/2 kostki margaryny
2 kostki margaryny palmy
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

Wykonanie:

1/2 kostki margaryny roztopić na wolnym ogniu, dodać słonecznik i 4 łyżki mleka, wymieszać. Smażyć ok. 10 minut. Wyłożyć na blaszkę i mieszając co jakiś czas mieszając zapiec na złoty kolor. Mleko z puszki gotować 3 godziny. 2 kostki margaryny utrzeć dodać przestudzone mleko z puszki i słonecznik.

Dodatki:

2-3 paczki herbatników
1/2 szklanki spirytusu

Przełożenie ciasta:

Na pierwszy biszkopt wyłożyć połowę masy przykryć drugim biszkoptem, następnie wyłożyć pozostałą część masy, wierzch przykryć herbatnikami nasączonymi spirytusem i polać polewą.
                                                                               Smacznego!

1 komentarz:

  1. bardzo są smaczne ciasta ze słonecznikiem, ja tez zrobiłam podobny:)

    OdpowiedzUsuń