sobota, 4 maja 2013

Placek świąteczny z orzechami

Jak wszystkie łasuchy uwielbiamy ciasta. Ulubione ciasto mojego syna to takie w którym są owoce. Najczęściej piekę z dodatkiem jabłek, ponieważ są dostępne przez cały rok. A jesienią przygotowuję je do słoików- to takie moje zimowe zapasy, które wykorzystuję podczas pieczenia.







Ciasto:

50 dag mąki
30 dag tłuszczu
2 łyżki śmietany
1 jajko
2 żółtka
15 dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa orzechowa:

30 dag orzechów grubo krajanych
12 dag masła
10 dag cukru
2 łyżki miodu

Masa jabłkowa:

2 kg jabłek
cukier według uznania
kwasek cytrynowy lub sok z cytryny
kisiel cytrynowy lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej
ew. rodzynki, skórka cytrynowa
3 łyżki wody

wykonanie
Składniki na masę orzechowa smażyć 5 min. z mąki , tłuszczu , śmietany , jajek , cukru i proszku zagnieść kruche ciasto (najlepiej wszystko siekać nożem) podzielić na 3 części . Upiec 2 placki .Na trzeci surowy placek wyłożyć masę orzechową , wstawić do piekarnika i upiec. Jabłka obrać, poszatkować grubszej tarce, dodać cukier, kwasek lub sok z cytryny i smażyć na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodać kisiel cytryny lub mąkę ziemniaczaną, wymieszany z 3 łyżkami wody, i jeszcze podsmażyć .Można dodać rodzynki, skórkę cytrynową. Ciepłą masą przekładamy placki. Placek z orzechami kładziemy na wierzch .


 Smacznego!


Zielnik Kuchenny 2013

3 komentarze: