środa, 27 marca 2013

Ciasto Magistra siostry Anastazji

Nikomu nie trzeba tłumaczyć kim jest siostra Anastazja i chyba każda gospodyni chomikuje jakiś unikalny przepis, który wykorzystuje podczas świąt. Dziś ciasto Magistra z książki 100 nowych ciast siostry Anastazji.



Upiec biszkopt jasny

Upiec biszkopt różowy i część maki zastąpić dodając wiśniowy kisiel

Upiec biszkopt ciemny o połowę mniejszy od pozostałych ( z mniejszej ilości jaj)


masa budyniowa:
pół litra mleka
2 budynie śmietankowe bez cukru
4 łyżki cukru kryształu
1 cukier waniliowy
2 żółtka
1 kostka masła

Z mleka cukru, cukru waniliowego, żółtek i budyniu ugotować budyń.
Masło utrzeć dodając przestudzony budyń.

masa z galaretką:

1 puszka brzoskwiń
2 galaretki pomarańczowe lub brzoskwiniowe
¾ szklanki wody

Sok z owoców odlać, dodać wodę.
Rozpuścić galaretkę według przepisu, owoce pokroić w kostkę i dodać do tężejącej galaretki


masa z nutellą:

40 dag kremu nutella
1 listek wafla
krem rozgrzać (na parze wodnej)
dodać pokruszony wafel, wymieszać

masa z bitej śmietany:

0,5 l. śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny na 1/3 szklanki wody

Śmietanę ubić z cukrem, dodać letnią żelatynę rozpuszczoną w wodzie.

PRZEŁOŻENIE CIASTA

biszkopt jasny
masa z nutellą
biszkopt różowy
masa budyniowa
ułożyć w poprzek paski z ciemnego biszkoptu
wolną przestrzeń wypełnić masą galaretką i brzoskwiniami
masa z bitej śmietany
na wierzch przez sitko pokruszyć kakao

Przepisy Siostry Anastazji

4 komentarze:

  1. Jeny, ciasta siostry Anastazji mnie przerażają :) Twoje wygląda bardzo elegancko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest takie straszne ale za to bardzo pyszne...

      Usuń
  2. wyglada wspaniale i z pewnością tak smakuje

    OdpowiedzUsuń