czwartek, 14 marca 2013

Risotto


Muszę się przyznać że risotto robiłam po pierwszy. Nie bardzo wiedziałam jak się je robi, dlatego też sięgnęłam po przepis z książki 173 SPECJAŁY SIOSTRY ANASTAZJI. Risotto wyszło bardzo pyszne i wszyscy domownicy się nim zajadali. Koniecznie musisz wypróbować :)


Do przygotowania risotto potrzebowałam:

20 dag piersi z kurczaka (gotowanej)
1/2 kg pieczarek
2 świeże lub konserwowe papryki
20 dag wędliny
2 cebule
2 ogórki kiszone
1/2 szklanki śmietany
3 łyżki mąki pszennej
sól
pieprz
ostra papryka w proszku
tłuszcz

Pieczarki pokroić i usmażyć. Piersi z kurczaka, wędlinę,cebulę i paprykę pokroić w kostkę i każde osobno podsmażyć. Wszystko złączyć w jednym garnku i podlać rosołem, dodać pokrojone ogórki, a następnie zagęścić śmietaną rozmieszaną z mąką. Doprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.

Po prostu RisottoPrzepisy Siostry Anastazji

4 komentarze:

  1. Ale przecież to nie jest risotto :) to po prostu potrawka z ryżem :) do risotto używa się specjalnych krótkoziarnistych odmian ryżu (np. arborio), który najpierw na sucho smaży się na maśle, a potem zalewa białym winem bulionem i dusi w rondlu, aż będzie miękki i kremowy. Na koniec dodaje się śmietankę i różne dodatki (grzyby, ryż, mięso itp.)
    Nie obraź się, bo Twój obiad na pewno był smaczny, ale nie ma on zupełnie nic wspólnego z risotto.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mirabelka ma rację, ryż "gotuje" się razem z dodatkami w odpowiedni sposób, a nie osobno i polewa się sosikiem.

      Usuń
  2. Tak jak napisala Mirabelka - to nie jest risotto, ale cos w rodzaju gulaszu podanego z ryzem;) Z pewnoscia bardzo smakowite, ale to zdecydowanie nie risotto;) Wiecej o przygotowaniu prawdziwego risotto mozesz przeczytac u mnie na blogu;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak zwał tak zwał, ale potrawa wygląda pysznie!!!

    OdpowiedzUsuń