wtorek, 19 marca 2013

Duszona karkówka

Duszona karkówka w sam raz na obiad. Jest to jedno z dań, które samo się pichci, wystarczy tylko zaglądać od czasu do czasu mieszając i podlewając gorącą wodą


.

Do przygotowania duszonej karkówki potrzebowałam:

ok.80 dag karkówki
 1 łyżeczkę przyprawę do wieprzowiny
1-2 ząbki czosnku
kawałek marchewki
mały kawałek pietruszki
mały kawałek selera
pieprz
mąka do obtoczenia mięsa

Karkówkę pokroić w grubsze piastry posypać przyprawą i odstawić na 1 godz. Następnie obtoczyć w mące dać na rozgrzany tłuszcz i obsmażyć na złoto. Następnie podlać gorącą wodą, dodać warzywa i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Miękkie mięso wyciągnąć i zabezpieczyć aby nie wystygło a powstały sos przecedzić i przetrzeć przez sitko. Gdy sos jest rzadki odparować na wolnym ogniu nadmiar wody. Podawać polane sosem z ziemniakami i sałatą.
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Prześlij komentarz