Czerwony burak jest nadzwyczaj bogaty w kwas foliowy, dlatego proponuje się go kobietom w ciąży, dzieciom "niejadkom" oraz młodzieży w trakcie intensywnego wzrostu.
Osobom uprawiającym czynnie sport wzmacnia sprężystość masy mięśniowej oraz pomaga usuwać zakwasy. Cenna witamina B12 zawarta w buraku wspaniale łagodzi bóle: kręgosłupa, korzonków nerwowych, bóle menstruacyjne, zapobiega artretyzmowi, grypie, anginie.
Burak ćwikłowy jest pożywny, aromatyczny, jest jednym z najsłodszych warzyw o największej zawartości cukru.
Ja również bardzo lubię te cenne warzywa więc dzielę się z innymi moim przepisem.
Składniki potrzebne do przygotowania sałatki:
ok. 80 dag buraczków
1 czerwona cebula
1 mała papryka
2-3 ogórki kwaszone
4 jajka
2 łyżki majonezu
sól
pieprz
Buraczki umyj i ugotuj wraz z łupinami. Ugotowane buraki obierz, opłucz i pokrój w kostkę. Oczyszczoną paprykę, cebulę, ogórki, jajka również pokrój w kostkę i dodaj do buraków. Do pokrojonej sałatki dodaj majonez,sól i pieprz i wymieszaj. Dla zaostrzenia smaku można dodać troszkę musztardy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz