środa, 14 stycznia 2015

Czekoladowe ciasto z gruszkami

Dziś ciasto mocno gruszkowe. Jest wprost przepyszne. Szczególnie smakowało małym łakomczuszkom. Poszło błyskawicznie, ledwo udało mi się przechwycić jedno zdjęcie. A przepis podpatrzony tutaj i lekko zmodyfikowany przeze mnie.







Składniki:

1,5 szklanki oleju
1 szklanka cukru
1 szklanka wody
8 pełnych łyżek kakao
10 jaj
4 łyżki cukru
3 szklanki mąki
2 łyżeczka sody
2 łyżeczka proszku szczypta soli

Wykonanie:

Wodę, olej, cukier i kakao gotujemy. Odstawić do wystudzenia. Ubić białka dodać cukier, po 1 żółtku i masę kakaową. Ciągle ubijać dodać mąkę, sodę i proszek. Ciasto przełożyć do blaszki 22x37 upiec i przekroić na 2 blaty.

 Masa do przełożenia:

850 g gruszek z puszki
1 łyżka cukru 
2 jajka
budyń śmietankowy
1 łyżka mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 galaretka gruszkowa
1 margaryna 

Wykonanie:

Gruszki pokroić w kostkę. Syrop uzupełnić wodą, tak aby było 0,5 l.  W niewielkiej ilości wymieszać jaja, mąkę i budyń. Resztę syropu zagotować i ugotować jak budyń. Do gorącego budyniu wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Następnie wmiksować margarynę  i dodać pokrojone gruszki. masę wyłożyć na pierwszy blat placka i przykryć drugim.  


Masa śmietanowa:

1/2 l śmietany 30%
3 galaretki gruszkowe
1 szklanka wrzątku
5 sztuk białych michałków

Wykonanie:

Śmietanę ubić, dodać tężejącą galaretkę gruszkową wyłożyć na 2 placek posypać pokruszonymi białymi michałkami.


Smacznego!

Karnawałowe Słodkości!

4 komentarze: