piątek, 2 stycznia 2015

Ciasto jubileuszowe

Dziś kolejne wystawne ciasto zaczerpnięte od siostry Anastazji. Wielowarstwowe i dosyć wysokie, w sam raz na święta, ale zdecydowanie nadaje się również na różnego rodzaju uroczystość.





Składniki na ser:

1,2 kg dwukrotnie zmielonego sera białego
50 dag cukru pudru
2 budynie śmietankowe bez cukru
12 jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
30 dag margaryny

Wykonanie:


Margarynę ucieramy dokładnie z cukrem pudrem, dodajemy po 1 żółtku, łyżce zmielonego sera, łyżce budyniu wymieszanego z proszkiem do pieczenia, aż do wyczerpania składników. Białka miksujemy na sztywno i delikatnie łączymy z masą serową. Wylewamy do dwóch blach wyłożonych papierem do pieczenia.Pieczemy po 40 minut w temp. 170 stopni.


Biszkopt jasny:

6 jaj
szklanka cukru
szklanka mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i dokładnie miksujemy na sztywną bezę. Następnie dodajemy po 1 żółtku dokładnie mieszając. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy i kroimy na dwa równe blaty.


Masa jabłkowa:

1 kg jabłek
1 opakowanie galaretki truskawkowej
1 łyżka masła

Wykonanie:

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnku rozpuszczamy łyżeczkę masła. Dodajemy jabłka z cukrem, dusimy ok. 4 minuty. Dodajemy suche galaretki. Mieszamy. Lekko studzimy.

Masa orzechowa:

25 dag zmielonych orzechów włoskich
szklanka mleka
25 dag cukru pudru
30 dag masła
2 jajka

Wykonanie:

Mleko gotujemy i zalewamy nim zmielone orzechy. Pozostawiamy do wystygnięcia. Masło miksujemy z pudrem na puszystą masę, dodajemy jajka i po łyżce ostudzonych orzechów. Ucieramy do uzyskania dość gęstej masy.


Dodatkowo:

słoik powideł śliwkowych

przełożenie ciasta:

  1. sernik
  2. 1/2 powideł
  3. 1/2 masy orzechowej
  4. blat biszkoptowy
  5. masa jabłkowa
  6. blat biszkoptowy
  7. 1/2 masy orzechowej
  8. 1/2 powideł
  9. sernik
  10. polewa
Smacznego!



2 komentarze:

  1. Fantastycznie wyglądają te wszystkie warstwy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A do tego ciasto jest bardzo smaczne :)

      Usuń