czwartek, 8 maja 2014

Kostka Alpejska

To ciast ze względu na beziki, które wchodzą w skład masy, jest dosyć słodkie. Ale ja takie lubię najbardziej.








Biszkopt ciemny:

9 jaj
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
3 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Białka ubić utrwalić cukrem, następnie nie przerywając ubijania dodać żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem i kakao i delikatnie wymieszać z masa jajeczną.

Masa krówkowa:

1 puszka masy krówkowej
20 dag masła
2 łyżki mocnej kawy
40 dag białych bezików

Wykonanie:

Masło spienić, a następnie po woli dodawać masę krówkową. Na końcu dodać rozpuszczoną kawę.

Masa śmietanowa:

800 ml. śmietany kremówki
2 łyżki cukru
2 łyżki żelatyny

Wykonanie:

Śmietanę ubić z cukrem, gdy ubita dodać rozpuszczoną żelatynę w 1/4 szklanki wody.

 Dodatkowo:

1 słoik powideł śliwkowych lub dżemu kwaskowego

Przełożenie ciasta:

Biszkopt
powidło śliwkowe
masa krówkowa
beziki
masa śmietanowa
biszkopt

3 komentarze:

  1. wygląda pysznie:) zapisuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, same pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS:Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń