sobota, 3 maja 2014

Mniszek a-la miód

Dziś dorzucam przepis na domowy miód z mniszka lekarskiego. Zastosowanie ma różne, a to do herbaty na przeziębienie, a to do ciasta. Więc kiedy kwitnie mlecz zbieram go w słoneczny dzień i robię sobie domowy miodek.







A oto składniki potrzebne do wykonania domowego miodu:

400 kwiatów mniszka lekarskiego
3 szklanki wody
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
1,5 kg cukru

Wykonanie:

Wodę zagotować wraz z kwiatami i kwaskiem cytrynowym. Gotować 15 minut na wolnym ogniu. Następnie odstawić na co najmniej 12 godzin. Po tym czasie z kwiatów wydusić płyn. Przecedzić przez gęste sito lub gazę. Do płynu dodać 1,5 kg cukru i całość gotować na bardzo wolnym ogniu ok. 2 godziny. Następnie płynny gorący miód przelać do małych wyparzonych słoiczków, zamknąć i odwrócić do góry dnem do wystygnięcia.

Smacznego!



Domowy Wyrób

2 komentarze: