poniedziałek, 9 grudnia 2013

Racuszki z kapustą

W moim jadłospisie pojawiły się jeszcze jedne placuszki. Tym razem z kapustą. Pulchne i mięciutkie. Zapraszam do wypróbowania.





Składniki:

2 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
4 jajka
1 1/4 szklanki mleka
1,5 szklanki wody
2 cebule
3 szklanki posiekanej białej kapusty
3 łyżki masła lub oleju
sól
pieprz

Wykonanie:

Kapustę drobno posiekać i ugotować w 1,5 szklanki osolonej wody. Cebulę zeszklić na tłuszczu. Z mąki, mleka i żółtek zrobić  ciasto jak na naleśniki. Kapustę odgnieść i wraz z cebulą dodać do ciasta. Z białek ubić pianę i wymieszać razem z ciastem. Przyprawić do smaku solą oraz pieprzem i smażyć placuszki.

Smacznego!


Racuszki, placuszki, naleśniki, pancakes...

4 komentarze:

  1. Hmmm i tak same zajadałaś? Ciekawy przepis, nawet bardzo. Fascynujący wręcz. Jak dla mnie bardzo oryginalny.
    Dziękuje za wartościowy wpis w akcji placuszkowej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są tak pyszne że nie wymagają żadnych dodatków. Dziękuję za uznanie :)

      Usuń