sobota, 14 grudnia 2013

Pstrąg w solnej otoczce

Bardzo lubię ryby. Kiedyś zwykle przyprawiałam i panierowałam w jajku i bułce tartej, jednak ostatnio postanowiłam upiec ją w foli. Zrobiłam tak jak pani Ewa Wachowicz i wyszła super.




Składniki:

1 pstrąg
2 białka
2 ząbki czosnku
sok z cytryny
gałązka zielonej pietruszki
sól
pieprz

Wykonanie:

Pstrąga oczyścić, przyprawić solą i pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Do środka tuszki włożyć przekrojony czosnek i zieloną pietruszkę. Białka roztrzepać i dodać tyle soli aby powstała gęsta papka. Na rozłożoną folię aluminiową rozsmarować trochę soli, umieścić na niej rybę i obłożyć resztą solnej papki. Folię zawinąć i umieścić rybę na blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st. C. piec 40 minut.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz