środa, 11 grudnia 2013

Rolada indycza w galarecie

Jakiś czas temu robiłam roladę indyczą w galarecie. Dziś nadszedł czas aby się podzielić moją potrawą. Święta to czas przyjmowania gości, więc warto przygotować coś extra. Taką zakąskę można przygotować również na sylwestrowy wieczór. Polecam.




Oto kolejne etapy przygotowania.







Składniki:

1 pierś indycza
30 dag mięsa mielonego z szynki
po pól strąka czerwonej i żółtej papryki
1/2 pęczka natki pietruszki
6 naleśników
20-30 dag szynki
sól
pieprz
czosnek

Wykonanie:

Fileta rozbić przez folię na duży płat. Przyprawić solą oraz pieprzem. Mięso mielone przyprawić czosnkiem, solą oraz pieprzem według własnego gustu. Paprykę pokroić w kostkę, a pietruszkę posiekać ( można również użyć mrożonej). Na rozbitym i przyprawionym filecie rozłożyć warstwę mięsa mielonego, posypać kolorową papryką oraz natką pietruszki. Na naleśnikach rozłożyć plasterki szynki tak, aby przykryły całą powierzchnię, a następnie zwinąć w ruloniki i ułożyć w piramidkę na środku fileta. Następnie całość zwinąć w roladę, zawinąć w folię aluminiową. Wstawić do nagrzanego do 180 st C piekarnika i piec ok 1 godziny. Wystudzić. Po wystudzeniu pokroić na grube kromki, ułożyć na półmiskach i zalać tężejącą galaretą. Wstawić do lodówki do zastygnięcia galarety.

Smacznego!


Menu party! Imprezowe przekąski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz