piątek, 12 kwietnia 2013

Pychotka z serem makiem i jabłkami

Moim kolejnym bardzo smacznym ciastem jest pychotka. Połączenie sera z makiem tworzy smakowy duet a jabłka dodają owocowego smaku. Osobiście mi takie połączenie bardzo odpowiada. Wyprubuj może i tobie przypadnie do gustu. 



Ciasto:

40 dag mąki
16 dag margaryny
20 dag cukru pudru
2 żółtka
2 jaja
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Z podanych składników zarobić cisto i schłodzić w lodówce. Następnie rozwałkować na dwa placki i jeden z nich upiec a drugi pozostawić surowy.

Mak:

30 dag maku ( sparzyć i przemielić)
2 jajka
20 dag cukru pudru
zapach migdałowy
bakalie

Jajka z cukrem utrzeć na parze, dodać mak i pozostałe składniki. Tak przygotowany mak wyłożyć na surowe ciasto.

Ser:

80 dag sera
5 jajek
10 dag masła lub margaryny
20 dag cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać przemielony ser i utrzeć pod koniec dodać proszek i ubitą pianę z białek. Na kruche ciasto wyłożyć mak i ser a następnie upiec.

Jabłka:

1 kg jabłek
15 dag cukru
1 galaretka
1 mały cynamon

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce a następnie usmażyć z cukrem i cynamonem, pod koniec dodać galaretkę. Ciepłe jabłka wyłożyć na wystudzone ciasto serowo-makowe, a wierzch przykryć wcześniej upieczonym ciastem kruchym. Wykończyć polewą.

Smacznego!



4 komentarze:

  1. piekne ciacho, aż się człowiek głodny robi na samą myśl :))))
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  2. przepis fajny tylko troche chaotycznie napisany,np. dopiero czytajac jak zrobic mase z jablek dowiaduje sie ze trzeba jeszcze galaretke miec i cynamon

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już się poprawiam, nie sądziłam że to jakiś kłopot, ja zawsze najpierw czytam cały przepis a później robię listę zakupów :)

      Usuń