sobota, 6 kwietnia 2013

Babka ucierana


Dziś babkę ucieraną, jest wilgotniejsza od babki drożdżowej i nie czerstwieje tak szybko, pod warunkiem że coś zostanie :).



Składniki:

25 dag margaryny
6 jaj
30 dag mąki
20 dag cukru kryształu
1 cukier waniliowy
6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany


Wykonanie:

Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, następnie naprzemiennie mąkę wymieszaną z proszkiem do piecza i śmietanę, na końcu wmieszać bakalie.

Z białek ubić pianę i delikatnie wmieszać w ciasto, Do 1/3 części ciasta dodać kakao i wymieszać. Na dno foremki przełożyć ciasto białe, a na nim rozprowadzić ciasto ciemne. Delikatnie docisnąć do dna drewnianą łopatką.  Piec przez ok. 40 min w temp. ok. 180 st. C. Po upieczeniu polukrować lub posyp cukrem pudrem.


Smacznego!
Babki i babeczki

2 komentarze: