wtorek, 23 kwietnia 2013

Afrykańczyk

Wykwintna wersja tradycyjnego makowca -chociaż zwyczajne też są bardzo pyszne :). Taki makowiec upieczony (oczywiście własnoręcznie) może zdobić nasz stół podczas świąt, przyjęć rodzinnych a także komunii świętych naszych pociech. Każda gospodyni powinna koniecznie wypróbować tak wspaniały i pyszny makowiec.




 Ciasto makowe

Składniki:

15 dag margaryny
8 jaj
20 dag cukru pudru
10 dag miodu płynnego
1 łyżeczka (mała) kakao
30 dag maku
4 płaskie łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka sody

Wykonanie:

Margarynę utrzeć z cukrem , dodając po  jednym żółtku  , miód , mąkę  , sodę oraz sparzony i zmielony mak . Na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek . Upiec dwa placki.

Placek biały

Składniki:

1 szklanka białek
1 szklanka cukru kryształu
1/2 szklanki mąki pszennej
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Białka ubić z cukrem , dodając mąkę pszenna , mąkę ziemniaczana wymieszać z proszkiem do pieczenia i ocet. Upiec placek.

Masa jabłkowa

Składniki:

1 kg jabłek
2 galaretki dowolnego koloru
1 łyżka masła

Wykonanie
jabłka obrać , zetrzeć na tarce o grubych oczkach . masło rozgrzać dodać jabłka . Poddusić pod przykryciem , dodać suche galaretki , dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę dusić bez przykrycia .

Krem

Składniki:

6 żółtek
1/2 litra mleka
5 łyżek cukru kryształu
2 łyżki mąki zienmiaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1,5 kostki masła
1 cukier waniliowy

Wykonanie:

Żółtka z mąką pszenną i ziemniaczaną roztrzepać z odrobiną mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo połączyć z roztrzepanymi żółtkami i ciągle mieszając ugotować budyń. Masło utrzeć dodając wystudzony budyń.

Przełożenie ciasta:

Ciasto makowe - krem - placek biały - masa jabłkowa - krem - ciasto makowe - polewa.

1 komentarz:

  1. Bardzo podoba mi się taka wersja makowca, odmiana zawsze mile widziana :)

    OdpowiedzUsuń