piątek, 15 marca 2013

Pyszne placki ziemniaczane

Czy jest ktoś kto nie lubi placków ziemniaczanych? Ja z pewnością się do nich nie zaliczam, ponieważ mogła bym je jeść praktycznie codziennie, ale dbając o linię nie robię ich zbyt często. Główny składnikiem są oczywiście obrane i umyte ziemniaki, które ściera się na tarce, z dodatkiem jajka, cebuli oraz innych przypraw, a następnie smaży się na tłuszczu. Podawać je można z różnymi sosami, gulaszami, gęstą kwaśną śmietaną a nawet z konfiturami.









Do przygotowania placków potrzebowałam:

6-7 ziemniaków
1 jajo
2-3 łyżki mąki pszennej (w zależności od ziemniaków)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 duża cebula
sól
pieprz ziołowy
olej do smażenia

Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć wraz z cebulą na tarce o drobnych oczkach. Do masy ziemniaczanej dodać jajko, mąki oraz przyprawy. Wymieszać. Na rozgrzany olej nakładamy masę łyżką  formując nieduże placuszki. Smażyć na rumiano z obu stron.









Dania Postne

1 komentarz:

  1. Kocham placki ziemniaczane, jedzenie ich stało się u mnie tradycją często goszczą u mnie na stole.
    Pięknie te wyglądają :) Pyszności.

    OdpowiedzUsuń