niedziela, 3 marca 2013

Wyśmienite ciasto budyniowe

Zastanawiam się nad świątecznymi wypiekami i przeglądam moje zebrane przepisy. I tak przy okazji natrafiłam na ciasto budyniowe. Jest wspaniałe, pyszne i trochę podobne do sernika (choć nim nie jest). Postanowiłam je troszkę urozmaicić i do środka dodałam troszkę mrożonych jagód, stąd te fioletowe ciapki i zasinienia :) Ciasto zniknęło błyskawicznie.
Spróbuj koniecznie



Do przygotowania ciasta użyłam:

3 szklanki mąki
5 łyżek cukru
1 kostka margaryny
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę wsyp do miski dodaj cukier, miękką margarynę, żółtka i proszek do pieczenia. Wszystko razem zagnieć na jednolitą masę. Ciasto podziel na dwie części i zamroź (minimum 2 godziny).

3 śmietany 18 % po 400 ml
3 budynie śmietankowe
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
5 białek

Do drugiego naczynia wlej śmietanę, dodaj budynie śmietankowe i cukry. Wszystko wymieszaj , a następnie zmiksuj.
Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.
Formę wyłóż papierem do pieczenia. Jedną część ciasta zetrzyj na tarce, wlej masę budyniową i na wierzch zetrzyj drugą część ciasta. Piecz 45 min. w temp. 175 stopni C.

7 komentarzy:

  1. Witam . Prosze mi powiedziec czy zamiast smietany moge zrobic to z Jogurtu naturalnego ??

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę że można aczkolwiek ja w tym przepisie nie zamieniałam śmietany na jogurt, ponieważ jogurt jest chudy i ciasto może mieć troszkę inny smak

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam pytanko jakiej pojemności te śmietany

    OdpowiedzUsuń
  4. ojej przepraszam że nie napisałam :)
    3 kubki po 400 ml

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto przepyszne,zrobilam z truskawkami.Bardzo dziekuje za przepis. Pozdrawiam cieplo, Iwona

    OdpowiedzUsuń
  6. czy budynie muszą być ugotowane czy mam po prostu wymieszać proszek?

    OdpowiedzUsuń