wtorek, 26 marca 2013

Tort Królewski

Tort Królewski to jeden z moich ulubionych tortów. Biszkopty przełożone są kremem na bazie masła co bardziej podkreśla jego smak. Połowa kremu jest owocowa, a druga czekoladowa. Całość doskonale się komponuje i czyni ten wypiek naprawdę wyjątkowy.


Biszkopt:

6 jaj
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Z podanych składników przygotować ciasto, upiec biszkopt, a po wystudzeniu przekroić go na 3 blaty.

Krem:

2 masła śmietankowe
6 żółtek
2 szklanki cukru pudru
1 szklanka mąki ziemniaczanej
3,5 szklanki mleka

Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę rozmieszać ze szklanką zimnego mleka, a następnie połączyć z żółtkami. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka dodać żółtka wymieszane z mąką i ugotować budyń i ostudzić. W misce utrzeć masło i powoli dodawać wystudzony budyń. Tak przygotowany krem podzielić na 2 części.

Dodatki:

1 łyżka kakao
5 dag rodzynek
5-10 dag pokrojonych migdałów
10 dag pokrojonych orzechów włoskich
1 tabliczka czekolady
1 puszka ananasów
2 pomarańcze
2 banany
1 kieliszek spirytusu

Do jednej części kremu dodać: kakao, rodzynki, migdały, orzechy, czekoladę pokrojoną w drobną kostkę oraz spirytus. Tak powstanie ciemny krem.

Krem jasny- do drugiej części dodać: pokrojone w kostkę ananasy, pomarańcze i banany.
Do tortownicy włożyć pierwszy krążek biszkopta i pokryć go jasnym kremem. Następnie włożyć drugi blat ciasta i pokryć go kremem ciemnym. Na wierzch ułożyć trzeci krążek biszkopta. Udekorować według uznania.


1 komentarz:

  1. Mmmm torty z masą maślaną są nieziemskie w smaku! Zapisuję przepis jak nic, bo dodatki do niego bardzo kuszą:)

    OdpowiedzUsuń