niedziela, 18 grudnia 2016

Sałatka meksykańska z nachosami

Kolejną potrawą, którą przygotowałam dla mojej rodziny to sałatka meksykańska. Jest pożywna i bardzo smaczna.





Składniki:

50 dag pieczarek
50 dag mielonego mięsa
2 cebulę
4 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 sałaty lodowej
3 duże pomidory
20 dag sera żółtego
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
oliwa
1 op. chipsów Tortilla ( nachos)
sól
pieprz
ostra mielona papryka

Sos:

330 ml gęstego jogurtu naturalnego
6 łyżek majonezu

Wykonanie:

Cebulę kroimy w kostkę, mięso podsmażamy na oliwie, w połowie smażenia dodajemy cebulę, przyprawiamy łyżką papryki ostrej, pieprzem i solą, następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, całość dokładnie mieszamy, a następnie studzimy. Pieczarki kroimy w plastry,smażymy na maśle. Sałatkę układamy warstwowo. Na spód dużej miski, układamy porwaną sałatę lodową. Pomidory kroimy w kostkę i układamy na sałacie. Na pomidory kładziemy wystudzone mięso, a na mięso pieczarki. Kukurydzę i fasolę odsączamy z zalewy. układamy, kukurydzę, a następnie fasolę. Jogurt naturalny mieszamy z majonezem, doprawiamy papryką ostrą, solą i pieprzem, polewamy sałatkę. Ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Posypujemy nim wierzch sałatki. Z chipsów układamy koronę, a resztę kruszymy posypując sałatkę. Sałatkę wstawiamy do lodówki na ok.3 h przed podaniem.

Kolejność układania warstw sałatki:

  1. sałata
  2. pomidory
  3. mięso
  4. pieczarki
  5. kukurydza
  6. fasola
  7. sos jogurtowo-majonezowy
  8. ser żółty
  9. nachosy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz