środa, 7 grudnia 2016

Śledzie z pomidorami, śliwkami i nutką cynamonu

A oto kolejny wypróbowany przeze mnie przepis który znalazłam tutaj







Składniki:

3 dorodne filety śledziowe a'la matjas
kilka suszonych śliwek, użyłam kalifornijskich
5 łyżek oleju roślinnego
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 30%
1 łyżeczka miodu
1 cebula
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
2 - 3 łyżki octu spirytusowego 10%
pieprz mielony
papryka mielona słodka
liść laurowy


Wykonanie: 

Śledzie płuczemy i krótko moczymy w zimnej wodzie Osączamy je i dobrze osuszamy na ręcznikach papierowych, a następnie kroimy na kawałki. Cebulą pokroimy w piórka, wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażyłam aż cebula się zeszkli. Dodajemy miód, koncentrat, ocet, pokrojone na kawałki śliwki i podlewamy niewielką ilością wody, ok. 1/2 szklanki. Dorzucamy liść laurowy i dusimy sos jakieś 20 minut. Na koniec dodajemy cynamon i doprawiamy całość papryką oraz pieprzem. Odstawiamy do wystudzenia. Zimnym sosem polewamy śledzie, lekko mieszamy i odstawiłam pod przykryciem na minimum 12 godzin.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz