niedziela, 18 grudnia 2016

Ciasto ryżowe marzenie

Jako słodki dodatek na świąteczny stół proponuję przygotowanie pysznego ciasta z dodatkiem wafli ryżowych. Zaproszeni goście będą zachwyceni. Przepis podpatrzony z książeczki przyślij przepis.







Biszkopt:


8 jajek
8 łyżek cukru
8 łyżek mąki
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

 Białka ubijamy, mieszamy z cukrem, żółtkami, mąką i proszkiem. Dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy kakao. Pieczemy w blaszce 25x37 cm) po 15 minut w temp. 180 °C.

Krem krówkowy:

1 margaryna
1 puszka masy krówkowej
10 ml alkoholu

 Wykonanie:

Margarynę ucieramy, mieszamy z masą krówkową i alkoholem.

Masa śmietankowa:

2 op. śnieżki
100 ml śmietanki 18-proc.
2 łyżki żelatyny
cukier waniliowy

Wykonanie:

Śmietankę ubijamy z cukrem, śnieżkami i żelatyną rozpuszczoną w małej ilości wody.

Oraz:

op. wafli ryżowych
wiórki czekoladowe

Przełożenie ciasta:

Ciemny biszkopt smarujemy połową kremu krówkowego, układamy wafle i resztę kremu. Przykrywamy jasnym biszkoptem i masą śmietankową. Posypujemy wiórkami.

1 komentarz:

  1. uwielbiam ten przepis i bardzo dawno go u mnie nie było - muszę nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń